Koncert pro rodiče – reportáž pro ČRo Radiožurnál

Hudba, občerstvení, místnost zaplněná k prasknutí a velké nadšení: přes čtyřicet mládežníků ve věku od 13 do 18 let poprvé předvádí svým rodičům, co v nich je. Jsou to děti, kterým z nějakých důvodů nevyhovuje systém zájmových kroužků a uměleckých škol. Ve Fusionu je to však baví. Po jedenácti týdnech zde totiž mohou svým rodičům a známým předvést, co dokáží. Co na tom, že to ne vždy úplně ladí. Jednoho z vedoucích Pavla Beneše se ptám, proč se členové metodistického sboru do organizování této volnočasové aktivity pro mladé lidi pustili.
Nám záleží na dětech, není nám lhostejné, kam chodí po odpolednech. Viděli jsme, že tady je potřeba a tohle nám přišlo jako dost dobrý nápad. Je to něco, co ta děcka baví.

A jak Fusion charakterizují samotní jeho členové?
„Je tady všechno možné. Zpívá se, učí se tady péct, drama, jak jste mohli vidět. Je to furt lepší, než třeba se někde flákat a dělat bordel.“
„Fusion je skupina pro lidi, které baví zpívat a rádi se seznamují.“

Takže není zpěv to nejdůležitější?
Ne, dělají se tu i ostaní činnosti, třeba pečení nebo drama, učime se na různé nástroje, seznamujeme se, hrajeme hry…

A kdo dělal tady ty perníčky?Vánoční koncert pro rodiče 2013
Já a kamarádka Kačka.

A to je v rámci nějaké činnosti Fusionu?
Ano, to jsou workshopy pečení.

A jaké ještě workshopy jsou další?
Workshopy na elektrickou basu nebo na bicí, akustickou kytaru, elektrickou kytaru, drama je workshop a různé další nástroje, co se tady můžou naučit.

První koncert přinesl rodičům i vystupujícím velkou radost. Děti vlastníma rukama napekly a nazdobily perníčky, nazkoušely divadelní scénku a naučily se čtyři písně. Tady jsou dojmy rodičů.

„Moc se mi to líbilo. Moc pěkné, je vidět, že děti mají vyžití.“
„Jo, bylo to moc hezké. Líbilo. Opravdu.“
„Jo, líbilo se mi to, bylo to hezké. Hodně se jim to povedlo.“

Děti přicházející na Fusion nemají s aktivně provozovanou hudbou většinou žádné zkušenosti. Vedoucí s nimi nazkouší alespoň jednu píseň, v níž některý ze zpěváků nebo hráčů na hudební nástroje na koncertě zazáří. Hlavním vedoucím Fusionu je metodistický kazatel Milan Mrázek. Co je podle něj cílem této aktivity?

Cílem je zapojit ty mládežníky do něčeho, co je baví, co jim vyplní volný čas. A zároveň budovat vztahy.

Před členy tachovského Fusionu jsou teď prázdniny a po nich je čekají další zkoušky. Následující koncert je totiž naplánován už na březen. Více informací je možno najít na facebookové stránce Fusionu Tachov. Pro Radiožurnál Petr Vaďura.

kr fusion-koncert-03 fusion-koncert-04